Gazeteci Gökhan Karakaş ve Deniz Tarihçi Ali Bozoğlu’nun hazırladığı Atatürk’ün Gemileri isimli kitap Pankuş Yayınları tarafından okuyucuyla buluştu.
Çok araştırılmayan Mustafa Kemal Atatürk’ün denizcilik anlayışı, Gazeteci Gökhan Karakaş ve Deniz Tarihçi Ali Bozoğlu tarafından kaleme alındı. Yazarlarının, Atatürk’ün 1918-1938 yılları arasında bindiği 34 gemiyi, 150’den fazla yazılı ve görsel kaynağı dört yıl süren araştırmayla inceleyerek yazdığı Atatürk’ün Gemileri isimli kitap Pankuş Yayınları’ndan çıktı.
Dört yıllık inceleme
Dört yıl süren bir araştırmanın sonucu olan Atatürk’ün Gemileri’nde cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün denize bakışı ve halkı denizle buluşturmak için çabası da vurgulanıyor. Atatürk’ün denizle ilgili günümüze ulaşan ilk anısının 13 Kasım 1918 günü Kartal İstimbot’ta yaşandığı öğrenildi. Ulusu kurtarmak için 16 Mayıs 1919 günü Bandırma vapuruyla çıktığı deniz yolculuğu, sekiz yıl bir ay 19 gün sonra İstanbul’a dönerken yine neden deniz yolunu seçtiği, Türkiye Cumhuriyeti’nin modern yüzünü gösteren dünyanın ilk halkla ilişkiler vapuru S/S Karadeniz ve Eyfel Kulesi’nde okunan ezan, Türk sivil denizciliğinin sembolü olan çift çipalı yastıklar kitapta ele alınıyor.
Beyaz Kuğu Savarona
Ayrıca 23 Nisan’larda paylaşılan salıncak fotoğrafı, çocuk heyecanıyla beklediği ancak 55 gün binebildiği Beyaz Kuğu Savarona, Antalya-Alanya- İtalya sloganı atan İtalyan Benito Mussoli’ye meydan okuma, İngiltere Kralı VIII. Edward’ın beyaz ceketini baca dumanıyla kirleten yat bilgileri de kitapta bulunabiliyor.
Vahdettin’i yurt dışına kaçıran İngiliz gemisinin 16 yıl sonra geri gelişi, Atatürk’ün ölüm tehlikesi geçirdiği polis teknesi, Cumhurbaşkanı Atatürk’ün Yunanlılar tarafından Nobel Barış Ödülü Adayı gösterilmesi gibi ilginç detaylar kitapta yer alıyor.