Tekne ve aksesuar üretiminde kaliteden taviz vermeden hızlı üretim tekniğiyle öne çıkan CSC Kompozit, yarışlarda kürsü gören başarılı tekneler üretmiş. 11 yılda 8 tekne, 10’nun üzerinde kalıp ve 10’a yakın salma üretip ihraç eden firma, halen bir tersane için gövde, güverte konstrüksiyonu, karbon bir tekne için iç konstrüksiyon ve aksesuar üretimleri üzerinde çalışıyor.
İstanbul’da Kimyacılar Organize Sanayi Bölgesi’ndeki tesiste, 12 kişilik bir ekiple faaliyetlerini sürdüren firma, farklı sektörlere yönelik ürünler de imal ediyor. Hedeflerinin -bazen zararına da olsa-her zaman kaliteli işler teslim etmek olduğunu belirten CSC Kompozit Firma Sahibi Can Ergün, marin sektörüne girişi, firmanın kuruluşundan bugünü kadar gerçekleştirdiği projeler ve hedeflerine dair dergimize şunları söyledi:
Tekne yapım işi her zaman beni çok heyecanlandırıyor
“Babamın zorlamasıyla 10 yaşında yelkene başladım. Sonrasında çok hoşuma gitti, bütün hayatımın merkezinde yelken yer aldı. Lisede, defterlerimin kenarında hep tekne resimleri vardı, hep tekne yapmak, dizayner olmak istedim. Ama hayatın şartlarına uyup işletme okudum.2002 – 2006 yılları arasında bilişim sektöründe zoraki olarak çalıştım. Kendime bir tekne yapmak istiyordum. 2007 yılında sportif yelkenli tekneler yapan Enigma isimli şirketin sahibi Danimarkalı bir tanıdığım çıktı. Bilişim sektöründeki işimi bırakıp şirketin üretim sorumlusu Enigma’da çalışmaya başladım. Ciddi bir trafik kazası geçirdim, kolum koptu, 4 ay hastanede yattım. Ama ben yoğun bakımda yatarken dahi üretim aşamasındaki teknenin işlerini düşünüyordum, tekne yapım işi her zaman beni çok heyecanlandırıyor. Enigma Yat olarak 34 feet boyunda hem yarış hem de gezi amaçlı kullanılan hızlı teknelerden 7 adet yaptık. Şirket 2008 krizinde battı. Sonrasında Nautique Denizcilik şirketinden teklif aldım. 10,5 metre boyunda 70 knot hızında, hızlı bot proje üzerinde çalışıyorduk. Şirkette kısa süre çalıştıktan sonra aynı projeyi benim yapmama ilişkin bir teklif geldi.”
Yarışlarda kürsü gören, başarılı tekneler yaptık
“Babam(Cem) 1993 yılında, annem(Serap) ve benim isimlerimin ilk harflerinden oluşan CSC Makina isimli bir şirket kurmuştu. CSC Makina olarak bu teklifle taşeron olarak tekne yapımına başladım. Bu botlardan kalıpları ile birlikte 3 adet yapıp Hollanda’ya ihraç ettik. Magmarin firmasına bir kalıp üretimi gerçekleştirdik. Sonrasında Doyle Yelken ve Proteksan ve Dökar ortaklarından Levent Karabeyoğlu’nun Kimyacılar Organize Sanayi Bölgesi’ndeki tesisindeki bir hangarda Levent Karabeyoğlu’nun büyük destekleriyle karbon bumba, tekne yapımı, refit ve farklı sektörlere yönelik işler yapmaya başladık.”
“CSC olarak yaptığımız ilk tekne, yelkenli bir yarış teknesi olan Korza oldu. Korza‘dan sonra Bolt 37 teknesinden 5 adet ürettik. Teknelerin tasarımını, benim de hayranı olduğum İngiliz ünlü bir tasarımcı olan Jason Ker’in firması Ker Yacht Design yaptı. Ardından İnfiniti Performance Yachts 46 ve son olarak da Pata Negra isimli tekneleri suya indirdik. Toplamda 8 tekne ve 10 un üstünde kalıp imal ettik.16 metrelik bir teknenin refitini gerçekleştirdik. 10’a yakın salma üretip ihraç ettik. Okyanus geçen, yarışlarda kürsü gören, başarılı tekneler ürettik. “
Halen bir tersane için gövde, güverte konstrüksiyonları üretiyoruz
“2017 yılında yüzde yüz yerli Türkiye’nin ilk elektrikli, kompozit aile otomobili projesinde yer aldık. Proje kapsamında arabanın tüm şasi, koparta kalıplarını karbondan ürettik. MAT tersanesi ile çalışıyoruz, yeni yaptıkları teknelerin yeke ve paserallarını ürettik. Halen Bodrum’daki bir tersane için gövde, güverte konstrüksiyon üretimleri gerçekleştiriyoruz. 30 yıllık çok iyi tekneler yapan bir tersane. Mobilya yapımında çok iyiler, ahşap işçiliklerine hayran oldum, dört dörtlük işler yapıyorlar. Ekiplerindeki marangozlar ahşap tekne ve mobilya yapımında ustalaşmış, tam zanaatkâr insanlar.”
One off tekne ve kalıp üretiminde iddiayız
“MAT ve Bodrum’da çalıştığımız tersane gibi üreticiler, sadece teknenin gövde yapımına yoğunlaşıp diğer parçaları dışarıda en kaliteli biçimde üretip montajını yapıyorlar. Bizim tekne üretiminde farklı bir vizyonumuz var. Tekneye ilişkin her şeyi kendi bünyemizde üretiyoruz. Başarılı işler yaptık ama para kazanmak ayrı bir şey. Kompozit tekne işinde başarılı işlerimize rağmen karlılığı yeterince sağlayamadık. Kendi tasarımımızla ve yatırımızla merdiven üretiyoruz. Odağımızda artık tekne üretiminin dışında da kompozit projeler yer alıyor. Drone kılıfları ve motosiklet parçası gibi marin dışında üretimlerimiz de oluyor.”
“One off tekne ve kalıp üretiminde ciddi bir birikimimiz var ve bu alanda iddiayız. Hem fiyatımız uygun hem de yüksek kalitemiz var. Dünyada rakibimiz yok. Maliyetimizin düşüklüğü hızlı üretim yapma kabiliyetimizden kaynaklanıyor. Çünkü işçilik önemli bir maliyet. İyi, doğru tasarım ve tecrübe, maliyetleri aşağıya çekiyor. Solidworks programıyla kalıbı üretmeden önce bütün parçalar tasarlanıyor. Üç boyutlu olarak her şey CNC’de kesiliyor. Üretim buna göre yapılıyor. Üretimde fazla hata şansı tanınmıyor. Üretim öncesi büyük bir yap-boz gibi, işi tasarlıyoruz. Üretimde sadece parçaları bir araya getiriyoruz. 3 mühendisimiz, üretimde bence sektörün en iyisi 7 kişilik ve 1 idari çalışanımızla 12 kişilik bir ekibiz. Bazen zararına işler de yapsak,11 yıllık süreç bizim için dolu dolu geçti. Hedefim her zaman zarar da etsek kaliteli ürün teslim etmek oldu. Kaliteli işler yeni işler getiriyor. Zararınızı, yeni gelen işlerden çıkarma şansınız oluyor. Hep bu felsefeyle hareket ettim. Tekne işinde satış, pazarlama en önemli husus. Biz buna yeterince kaynak ayıramadık.”
Almanya için bir teknenin bütün iç konstrüksiyonunu karbondan üreteceğiz. Bu proje için 25 metrekarelik 100 derecelik ısıda çalışacak bir fırın yapıyoruz. Megayat aksesuarlarından bazı siparişlerimiz de var. Özel üretim megayat aksesuar üretiminde yeni bir firmayız. Bu pazar yeni tanıdığımız, oldukça büyük bir pazar. Hedefimiz bu yönde üretimlerimizi artırarak, yurtdışındaki megayat üreticileriyle çalışmak. Tekne kullanıcıları değil, kurumsal şirketlerle çalışmak olumlu bir şey. Bizim rakiplerimiz yurtdışı firmalar, Türkiye’de bize rakip olan firma yok. Yurtdışındaki firmalar ile en az aynı kalitede ama daha uygun fiyatta olmamız, değişiklik ve ekstra gibi durumlarda yapımızın esnekliği, yurtdışı pazarda bizim için önemli bir avantaj.